Sernik na zimno z malinami
To puszysty i delikatny w smaku serniczek. Jeden z najlepszych jaki jadłam w wersji na zimno. Polecam serdecznie.
Potrzebujemy:
- 400 g malin
- 1 opakowanie galaretki malinowej
- Opakowanie biszkoptów (użyłam bezglutenowych)
- 100 ml mleka
- Opakowanie 200 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki żelatyny spożywczej
- 200 g cukru pudru
- 1 kg twarogu sernikowego
Działamy:
- W pierwszej kolejności wykonujemy mus malinowy. 200 ml wody doprowadzamy do wrzenia, po czym rozpuszczamy jedną galaretkę malinową. Dokładnie mieszamy aż galaretka w całości się rozpuści.
- Po delikatnym ostygnięciu, dodajemy 150 g malin. Blendujemy na gładką masę i odkładamy do całkowitego ostygnięcia.
- Mleko zagotowujemy i rozpuszczamy żelatynę.
- Śmietankę wraz z cukrem pudrem ubijamy na sztywną masę.
- Do ubitej śmietanki dodajemy łyżkami twaróg cały czas miksując.
- Dodajemy ciepłe mleko wraz z rozpuszczoną żelatyną. Całość jeszcze chwilkę miksujemy.
- Na koniec wsypujemy resztę malin i mieszamy łyżką.
- Dno tortownicy wykładamy biszkoptami, po czym wlewamy gotową masę serową z malinami.
- Ciasto na około pół godziny przekładamy do lodówki.
- Po tym czasie wylewamy na wierzch mus malinowy i ponownie na minimum 3 godziny odkładamy do lodówki.
- Sernik na zimno z malinami jest już gotowy. Przed podaniem można polać ciepłym sosem czekoladowym (rozpuszczoną czekoladą).
Na jesienny czas polecam również do kawy sernik dyniowy. Przepis znajdziecie poniżej:
https://bullsblood.pl/dyniowy-sernik/