Ciasto na kruchym cieście z budyniem i rabarbarem
Kiedy na ogrodzie pojawia się pierwszy rabarbar, tuż po kompocie musi pojawić się ciasto z rabarbarem.
Ze względu na to, że moje dzieci zbytnio nie przepadają za rabarbarem to skryłam go pod budyniem. To działa !
Potrzebujemy:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki (użyłam mąki jaglanej, orkiszowej oraz ziemniaczanej)
- Dwie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g cukru (użyłam ksylitol)
- 2 łyżki cukru waniliowego
- Kostka masła
Masa budyniowa+ rabarbar:
- 400 g rabarbaru
- 2 opakowania budyniu śmietankowego (bez cukru)
- 600 ml mleka
- 6 łyżek cukru (użyłam ksylitol)
Działamy:
- Wszystkie składniki z ciasta łączymy ze sobą, aż powstanie jedna kula.
- Kule dzielimy na dwie części. Jedną część wykładamy na dno oraz boki wysmarowanej masłem oraz papierem do pieczenia keksówki.
- Drugą część wkładamy na chwilę do zamrażarki.
- Rabarbar, myjemy i kroimy na mniejsze plastry. Po czym wykładamy na wyłożone ciasto w keksówce.
- Przygotować budyń: 400 ml mleka zagotować. 200 ml wymieszać z proszkami budyniowymi oraz cukrem. Gdy mleko zacznie się gotować dodać rozpuszczone budynie i energicznie mieszać, aż powstanie gęsta konsystencja. Odstawić na ognia.
- Gotowy budyń wyłożyć na rabarbar.
- Drugą część ciasta, wyjmujemy z zamrażarki i rękoma rozdrabniamy kulę. Gotową kruszonkę wysypujemy na wierzch ciasta.
- Pieczemy w temperaturze 170 C, przez ok. 45 minut.
- Po upieczeniu ciasto powinno dobrze ostygnąć.
- Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
- Ciasto na kruchym cieście z budyniem i rabarbarem jest już gotowe- Smacznego !
Polecam również pyszny i puszysty sernik na kruchym cieście:
https://bullsblood.pl/sernik-na-kruchym-ciescie-z-borowkami/